10 Mart 2017 Cuma

DENİZ ÜRÜNLERİ YAHNİSİ


Çok şanslı olduğumu kabul ediyorum. Yoo bu ukalalık değil kesinlikle, yanlış anlaşılmasın. Şanslıyım çünkü her şeyin en doğalına ve en tazesine kolaylıkla ulaşabiliyorum.Ve etrafımda hala ürettiğini paylaşmayı seven insanlar var. Bazı günler eve bereket yağıyor ve bunun için ne kadar teşekkür etsem az.Evet kesinlikle çok şanslıyım:)


Öyle kolaylıkla balıkhaneden, pazardan falan balık alınmaz bizim eve.Çünkü sevgili eşimcim gider denizden tutar gelir yiyeceğimiz balığı, kalamarı, sübyeyi ve bilimum deniz mahsulünü. Ehh arada bende onun gözetiminde yakalarım denizlerin kallavi balıklarından;)


Tutması ayrı yemesi ayrı bir keyiftir balığın, pişirmesi de bir o kadar kolay:) Sonrası tam bir şölen sofrası.Ne dersiniz geçelim mi artık tarife?


Malzemeler
- 1adet ( 1-1,5 kilo kadar) trança
- 2 adet kalamar 
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 3-5 adet yeşil biber
- 2 tane defne yaprağı
- tuz, karabiber, kırmızı biber
- 1/2 çay bardağı  zeytinyağı

Yapılışı
  1. Balığın pullarını kazıyın ve içini temizleyin.Porsiyon olacak şekilde ( 3-4 parça) dilimleyin.
  2. Temizlenmiş kalamarı 2-3 cm aralıklarla doğrayın.
  3. Tencerenin dibine yarım halka halinde doğradığınız soğanları yerleştirin.
  4. Soğanların üstüne balığı , balığın üstüne defne yapraklarını yerleştirin.
  5. Kabuklarını soyduğunuz domatesi halka halka doğrayıp balıkların üstüne dizin.
  6. İrice doğradığınız yeşil biberleri ve kalamarları da ekleyin.
  7. Baharatları ve zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte 30 dk (kalamarlar ve balık yumuşayıncaya kadar) pişmeye bırakın.



İşte bu kadar basit ama inanılmaz lezzetli, suyuna ekmek banmalık yemeğiniz hazır.Lütfen deneyin , bu muhteşem lezzeti kaçırmayın.


Güzel geçsin hafta sonunuz ; güzel ve leziz.

Yazar H:GÜLHAN ÖZ ÖZER
 caferengigul.blogspot.com

4 yorum:

  1. Ellerine sağlık balık dışında hiçbir deniz ürününü pişirmeyi bilmiyorum ama isterdim sanırım ev halkı olarak balık hariç diğerlerini sevmeyişimizden bilen ve seven için çok lezzetli olmalı sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) sevmeyince yemek zor tabii sevgili Özgen.Ben de çok geç tanıştım balık dışındaki deniz ürünleriyle ama hep bir merakım vardı onlara karşı.Şimdi ise en sevdiğim şey deniz kabukluları ve kafadan bacaklılar.Sevgiler.

      Sil
  2. Benim için muhteşem bir paylaşım olmuş balık, deniz ürünleri hem de denizden sofraya daha ne olsun. O mercanları çiğ bile yiyebilirim şu anda. :)) Yahni de muhteşem bir tek tereddütüm var kalamar o kadar çabuk pişer mi diye. Ellerinize sağlık, eşinize de sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlhan Bey
      Ohh onlardan da bir çiğ balık denemek gerek bu sezon:)Kalamarlar pişiyor küçük boy olursa ama irileştikçe pişme süreleri uzuyor.Daha kolay pişmesi için çeşitli marinasyon yöntemleri var ama burada denizden çıktıkları halleriyle piştiler.Sevgiler.

      Sil